Brand overkomt mij niet … Dat denken veel mensen. Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Soms is er alleen materiële schade, maar te vaak vallen ook doden en gewonden.
Vanaf 1 juli 2022 is het voor elke woning verplicht om op elke verdieping een rookmelder te hebben, dus ook in jouw woning. Dit geldt zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw. Daarnaast adviseert de brandweer producten zoals koolmonoxidemelders, branddekens, EHBO-dozen en spraybrandblussers. Het ophangen van een rookmelder is tegenwoordig kinderlijk eenvoudig.
Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld dubbelzijdig tape. Als je toch bezig bent, stop er dan meteen een batterij in met een levensduur van 10 jaar. In dit artikel geven we meerdere tips over het gebruik van rookmelders en handige weetjes over deze apparaten.
Maandlastenmanager heeft in haar shop alle brandveiligheidsproducten die je nodig hebt in je woning. Er zijn ook samengestelde pakketten beschikbaar waarmee wij al een keuze voor je hebben gemaakt tegen scherpe prijzen.
Waar moeten rookmelders hangen?
Het is verplicht om minimaal op elke verdieping 1 rookmelder te hebben hangen. Maar voor extra veiligheid is het algemene advies om niet alleen de slaapvertrekken, maar ook de vluchtroutes te voorzien van een rookmelder. Zo kan je snel en adequaat reageren in geval van brand.
Hang de rookmelder aan het plafond (rook stijgt immers op) maar minstens 50 cm van de muur of hoek vandaan.
Hang in ieder geval rookmelders in de hal en de overloop. Dit is namelijk meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders te hangen in alle slaapkamers en woonkamer en vertrekken waar eventueel brand kan ontstaan.
Wil je maximale beveiliging, hang dan ook CO2 melders op in alle ruimtes waar een verbrandingsapparaat staat zoals een verwarmingsketel, open haard en dergelijke.
Maandlastenmanager heeft in haar shop ook CO2-melders die je nodig hebt in je woning. Er zijn ook samengestelde pakketten beschikbaar waarmee wij al een keuze voor je hebben gemaakt tegen scherpe prijzen.
Voor het ophangen van rookmelders gelden de volgende vuistregels:
In ieder geval:
- Op elke verdieping tegen het plafond;
- Minimaal 50cm van de muur of hoek en niet op de tocht, in de buurt van mechanische ventilatie, boven een verwarming of boven stoom of damp van een droger;
- In elke ruimte waar slaapkamers op uitkomen (vluchtroute);
- In de ruimte waar de wasmachine en droger staan.
Maar het liefst ook:
- In iedere slaapkamer;
- In de woonkamer en/of elke andere verblijfsruimte;
- In elke ruimte waar elektronische apparaten worden opgeladen zoals telefoons, tablets, fietsen of hoverboards;
- Mocht je een schuine wand hebben, hang de melder dan 90cm vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond.
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een rookmelder?
Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder met het keurmerk EN 14604. Het keurmerk garandeert dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.
Hoe onderhoud ik mijn rookmelders?
Maak de melders maandelijks even stofvrij met de stofzuiger. Zo zorg je ervoor dat de melders goed blijven werken en optimaal kunnen functioneren in geval van nood. Als er te veel stof in de melder ophoopt, kan dit de werking van het apparaat beïnvloeden en daardoor afgaan als er geen rookvorming is. Test de melders elke maand door de testknop in te drukken. Wacht niet met het vervangen van de batterij tot deze helemaal leeg is, maar vervang alle batterijen op een vaste dag in het jaar of koop batterijen die 10 jaar meegaan.
Is de rookmelderverplichting van invloed op mijn verzekering?
Dat is iets wat elke verzekeraar zelf beslist en meeneemt in haar voorwaarden. Let op dat er verzekeraars zijn die de verplichting meewegen in de hoogte van de premie of het uit te keren bedrag. Hoewel het merendeel hier geen rekening mee houdt.